Osemenjavanje ovaca/koza

Veštačka oplodnja (v.o.)

Razlozi da se primeni v.o.i upoređenje sa drugim, postojećim metodama parenja

Jedna od osnovih prednosti je bolja upotreba ovna ili jarca. Uporedite sledeće sisteme parenja:           

1) Grupno (haremsko) parenje: 3% ovnova sa ovacama u periodu od 6 nedelja. Potrebno je 30 - 40 ovaca po ovnu tokom ovog perioda (sezone).           

2) Parenje iz ruke: Ovce u estrusu se odvajaju i privode ovnu. Ovan upari 5 - 10 ovaca na dan ili svaki drugi dan. Parenje je, uglavnom, jednokratno i vrši se pod nadzorom. Jedan ovan može da upari 20 - 30 ovaca/nedeljno. Potrebno je angažovanje radne snage, odnosno, uložiti vreme na posmatranje, izdvajanje i beleženje.           

3) VO svežim semenom, cervikalna metoda: Sperma se uzima na farmi. Deset ovaca se može osemeniti sa jednim ejakulatom. Uglavnom se prikupe dva uzastopna ejakulata u razmaku od 15 - 20 minuta. U proseku, oko 20 ovaca se osemeni po ovnu na dan.           

4) VO sa svežim ohlađenim semenom, cervikalna metoda: Sveža sperma ohladi se do 15°C (iskustvo Francuza; manja rastojanja od centra do farmi te je manji period transporta, seme se čuva 8-12 sati) ili do 5°C (Australija - usled velikih rastojanja, seme se čuva do 3 dana na ovaj način). Broj osemenjenih ovaca po jednom ovnu je, u proseku, oko 20 ovaca.             

5) Laparoskopsko intrauterino VO sa svežom ili zamrznutom spermom: Samo 20 miliona živih spermatozoida je potrebno za oplodnju (autralijske preporuke; odnosno, 50-150 miliona - evropske preporuke). Svežim semenom proizvedenim, npr., na farmi na dnevnom nivou, može se osemeniti do 100 ovaca na dan. Sa zamrznutom spermom iskusnim operater može osemeniti do 300 ovaca na dan (limit je brzina osemenjavanja a ne količina semena).

 

Postoje tri tehnike veštačke oplodnje i to:

- vaginalno osemenjavanje,

- cervikalno osemenjavanje i

- laparoskopsko osemenjavanje.

Vaginalno osemenjavanje ovaca zamrznutim semenom razvijeno je samo u Norveškoj. Osemenjavanje se sprovodi kod ovaca koje su prirodno ušle u estrus. Inače, u svim drugim zemljama radi se isključivo sa svežim semenom.

Vaginalno osemenjavanje koza zamrznutim semenom je opšteprihvaćena metoda razvoja intenzivnog kozarstva u razvijenim zemljama koje polažu računa i brinu o genetskom napretku. Sistem selekcije, konrole, proizvodnje semena, osemenjavanja i pripreme ženki mora biti doveden na najviši nivo. Sistem ne trpi improvizacije.

 

 Cervikalna inseminacija ovaca i koza u Srbiji

 Cervikalna inseminacija sa svežom spermom

Osnovna oprema se sastoji od spekuluma sa ugrađenim svetlosnim izvorom i pipete povezane sa špricem od 1ml (plastične jednokratne slamčice su popularne u Australiji, Novom Zelandu, SAD). Francuska metoda je razvila slamčice i navlake slične kao kod goveda, samo manje veličine (zastupljene kod nas).

Životinja se obuzda tako što su zadnje noge podignute preko šine, a glava visi na dole. Visina bi trebla da bude 80 – 90 cm, a prednje noge treba da ostanu na podu. Jedan pomoćnik stoji pored ovce i obezbeđuje zadnje noge. Vulva ovce se obriše sa vatom, krpom ili maramicom. Spekulum se malo podmaže librikantom netoksičnim za seme i pažljivo uvodi u vaginu do dubine od 10 – 13 cm. Otvor cerviksa se lako prepoznaje (slika gore). Velike su razlike u veličini i obliku otvora grlića između pojedinih ženki. U mladih ovaca se ponekad vidi samo kao rascep na ulasku vagine, dok je kod starijih ovaca grlić materice obično izbočen u vaginu, otvaranje grlića materice mora se pomoći vrhom pipete, odnosno, treba pokušati naći prostor između nabora grlića materice.

Inseminator treba da pokuša da uvede pipetu u grliću materice, bez upotrebe sile. Sperma je deponovana u grlić pritiskanjem klipa. Spekulum se povuče prvi i onda slamčica kako bi se sprečio povratak semena. Istiskivanje semena dublje od 1cm u kanal grlića materice kod ovaca je retko moguće. U koza je lakše postići duboku penetraciju ili čak intrauterino osemenjavanje. Kompletna penetracija se može osetiti nedostatakom otpora. Izbegavajte guranje slamčice na silu jer to može da izazove oštećenja kanala grlića materice.

Kada se velika količina sluzi nakupi u vagini ili kada sluz pokriva grlić, tada se vagina mora isprazniti. Pomoćnik podiže prednji kraj ovce gore visoko i sluz odvodi kroz cev spekuluma.

Instrumenti moraju biti očišćeni pre inseminacije. Spekulum se briše između svake ovce. Čist alkohol se mora redovno koristiti za čišćenje i dezinfekciju instrumenata. Blaga dezinfekciona sredstva mogu se koristiti za ispiranje spekuluma. Isperite ponovo čistom vodom jer su dezinfekciona sredstva štetna za seme. VO slamčice treba obrisati sa gazom pri zameni između ovaca.

Razređivač za sveže seme zagrejan je na 30°C - 34°C. Prokuvano obrano mleko krave ili obrano mleko UHT (dugotrajno mleko) može biti najpogodniji rastvarač za upotrebu na farmama, ukoliko nemate razrešivač pri sebi. Koncepcija zavisi od broja pokretnih spermatozoida, a ne od volumena. Rastvarač se koristi da produži životni vek spermatozoida za 1 - 2 sata i da im poveća volumen radi lakšeg VO. Sperma krem gustine i motiliteta 5 i 4, može se razblažiti 1+2 na 1+3. Doza inseminacije je 0,2 ml/ovci. Seme slabe krem gustine i motiliteta 3 razblažuje se samo 1+1. Očekuje se solidan rezultat ako se 0,5 do 0,1 ml nerazblažene sperme koristi za osemenjavanje ovaca u okviru 0 - 20 minuta nakon prikupljanja.

VO sa svežim rashlađenim semenom

Koristeći istu tehniku. Seme se samo uzima iz termos boce ili ispod gel paka, na 15°C ili 5°C.

 

Laparoskopsko osemenjavanje

Šta je Laparoskopsko osemenjavanje?           

Laparaskopijom omogućeno je veštačko osemenjavanje ovaca direktno u matericu, preko trbušnog zida, uz minimalni operativni zahvat. Postupak laparoskopskog osemenjavanja su prvi primenili australijski istraživači 1982. godine, što je donelo revoluciju u tehnici osemenjavanja ovaca. Za ovu proceduru neophodna je skupa oprema i obučena ekipa. Centar raspolaže sa tri obučena i iskusna veterinara koji primenjuju ovu tehniku.           

Kod ovaca grlić materice predstavlja anatomsku prepreku koja sprečava da se seme deponuje direktno u matericu prilikom vaginalnog ili cervikalnog veštačkog osemenjavanja pipetom zbog prstenastih nabora grlića.

Usled toga potrebne su destostruke veće koncentracije spermatozoida koja će biti dovoljna za oplodnju u odnosu na laparoskopsku ttehniku. Bolji rezultati se mogu postići kod osemenjavanja koza zbog mogućnosti dubljeg prodora kroz grlić materice. Laparoskopskom tehnikom izbegava se grlić kao anatomska barijera, te se seme direktno ubrizgava u svaki rog materice. Postoje radovi koji ukazuju da je aplikacija u jedan rog sasvim dovoljna. To je od suštinskog značaja za tehniku oplodnje sa zamrznutim semenom kod ovaca, upravo zbog postizanja dovoljnog broja vitalnih spermatozoida. Laparoskopsko VO takođe se koristi u osemenjavanju ovaca kod superovulacije za embrio transfera (tada je poželjno dvokratno osemenjavanje).

Prednosti korišćenja laparaskopskog osemenjavanja:

 • Uspešnost oplodnje pomoću VO je slično prirodnom parenju (laparoskopsko VO svežim semenom) i kreće se oko 75 - 85%. Zamrznutim semenom uspeh se kreće oko 60 - 75%. Ukoliko se koriste prirodni ciklusi, očekuje se 5 - 10% bolji uspeh nego na hormonski indukovane cikluse, ali se ova metoda kod nas ne koristi jer su mala stada. Razlog je što sve ovce ne reaguju na indukciju ciklusa hormonima.
 • Veliki broj ovaca se može osemeniti u toku jednog dana (bolja organizacija jagnjenja i posla na farmi). Vešt operater može osemeniti do 300 ovaca dnevno bilo svežom ili zamrznutom spermom/semenom. Kada se koristi sveže seme može se osemeniti i do 150 ovaca sa spermom jednog ovna. Samo 20 miliona pokretnih spermatozoida je potrebno za laparoskopsko VO u odnosu na cervikalno/vaginalno osemenjavanje, gde je potrebno 150 miliona.
 • Precizniji period jagnjenja i organizovanje posla na farmi u periodu koji je povezan sa drugim aktivnostima (npr, setva, žetva, itd..).
 • Bolja briga o jaganjcima, mogućnost podmetanja i preraspodele jaganjaca, bolja posvećenost radu, turnusna proizvodnja, ujednačen kvalitet.
 • Zamrznuto seme se može uvoziti ili izvoziti lakše nego živa grla.
 • Ovnovi su proverenog zdravstvenog statusa i plodnosti. Održava se zatvorena bezbednost stada od unosa zaraznih bolesti kupovinom neproverenih ovnova. Sero pozitivan nalaz (grla obolela od Medi visne, Brucele ovis, hlamidije, paratuberkuloze je detektovana kod 16% licenciranih grla). Sa generalnim i genitalnim abnormalnostima čak i do 20% ovnova može imati neku od mana koje mogu dovesti do slabije plodnosti ili njegove potupne neupotrebljiosti (Milovanović i sar., 2011).
 • Omogućeno je držatnje manjeg broja ovnova.
 • Odgajivači ovaca i koza mogu koristiti laparoskopsko VO veoma povoljno u svojim programima oplemenjivanja.
 • Kada se koristi zamrznuta sperma može se osemeniti više ovaca semenom od jednog zajedničkog ovna. Postoji mogućnost da nekoliko suvlasnika nabave jednog skupog ovna, podele troškove nabavke i da ga intenzivnije koriste.
 • Zamrznuta sperma je dobra sigurnost za vlasnika, u smislu očuvanja genetskog materijala za niz godina, kao i mogućnost trgovanja sa semenom odličnog priplodnjaka.
 • Rapidan genetski napredak - seme dokazanih ovnova na osnovu dobrih osobina i na osnovu testiranja njihovog potomstva, mogu biti distribuirani širom zemlje i mnogi odgajivači stada mogu imati korist. Ekonomičnije je da se kupi seme od nekoliko vrhunskih ovnova nego da se uloži novac u samo jednog skupog ovna.

 

Upotreba zamrznute sperme obezbeđuje širi spektar genetike na raspolaganju.

Mane: Tehnika može biti preskupa za komercijale odgajivače ovaca i koza. Zahteva posvećenost farmera u smislu odgovarajuće pripreme, nege i ishrane. Utrenirane farme rado koriste ovu metodu u kontinuitetu.

Oprema:

Oprema se sastoji od:

• Endoskopskog izvora svetlosti i optičkog kabla;

• Dva kompleta troakara i kanile;

• pumpa za vazduh sa filterom i lateks cevi (za naduvavanje stomaka);

• Transkap i aspik (da se ubaci seme pomoć kratke oštre igle u lumen oba roga materice);

• Dva - tri specijalna laparoskopksa stola (da se ovca fiksira na leđa i da budu nagnuta pod uglom od 45°, zadnjim nogama naviše).

Tehnika: Ovce treba da gladuju 24 časa pre osemenjavanja i da ne piju vodu najmanje 12 sati, kako bi se smanjio sadržaj u buragu i bešiki. Stomak se priprema šišanjem, brijanjem (ukoliko je to potrebno) i dezinfekcijom. Troakarom se oprezno probada trbušnni zid 7 - 10 cm ventralno od vimena i 5 - 10 cm sa svake strane od sredine ventralne linije. Skalpel može da se koristi da bi se napravio mali rez od 1 cm na koži i time olakša ulazak. Troakar od 7 mm i kanila koji su povezani sa pumpom za vazduh se prvi uvode u stomak. Stomak se blago naduva kako bi se stvorio prostor u stomaku i umanjila mogućnost povrede unutrašnjih organa. Uvođenje prvog trokara i kanile treba da bude dobro kontrolisano. Oštri trokar se vadi napolje čim se trbušni zid probuši. I drugi trokar i kanila se ubacuju nakon uduvavanja vazduha, radi povećanja bezbednosti. Seme se deponuje u svaki rog materice otprilike na polovini dužine tela materice. Po rogu se aplikuje oko 0,1-0,2 ml razblaženog ili otopljenog semena (ukupno 0,2-0,4 ml). Instrumenti se povlače i stavljaju u sredstvo za dezinfekciju između svake životinje. Antibiotski sprej ili dezinficijens se nanosi na obe rane. Stručno izveden zahvat ne ostavlja posledicu po dalju reprodukciju, tako da se ovaj postupak može ponavljati bez ikakvih bojazni. Povremeno krvarenje može biti izazvano perforacijom potkožno krvnog suda. Retko kada se pojavi potreba da se rana ušiva ili da se koriste hvataljke za krvne sudove. Smrtni slučajevi se dešavaju kada je probijena abdominalna aorta sa nekontrolisanim ubacivanjem prvog troakara. Moguće je probosti pun rumen, kao i punu bešiku. Zbog toga, operateri treba da budu dobro obučeni.

Po završenom osemenjanju ovcama se daje hrana (i konentrovani deo obroka) i voda. Oko 5-10% ovaca ne prilazi hrani tokom par sati ali se ovo stanje stabilizuje unutar 12-24 časa. Ukoliko potraje duže, treba dati antibiotsku terapiju, uz analgetike i vitamine (nazvovite nas).

Uspeh programa: Da bi se postigli dobri rezultati, odgajivač mora da radi kao tim sa VO Centrom i veterinarima kako bi se njegov program uspešno planirao i sproveo. Postoje 4 osnovna uslova za uspešnu reprodukciju:

 • Prisustvo vitalne, kvalitetne sperme, tj. semena ovnova;
 • proizvodnja i oslobađanje (ovulacija) zdravih jajnih ćelija ovce;
 • povoljan ambijent za spajanje spermatozoida i jajne ćelije, tako da se oplodnja može održati;
 • povoljan ambijent gde oplođena jajna ćelija (zigot) može da raste i da se razvija.

                Loši rezultati VO se javljaju kada jedan od ovih osnovnih zahteva nije ispunjen. Iz ovoga je jasno da odgajivač koji koristiti laparoskopsko VO će kroz upravljanje i ishranu stada, u stvarnosti odrediti uspeh programa.

U našim uslovima, prisustvo plesnive hrane, nedostatak vitaminsko-mineralnog dodatka i slaba kondicija su osnovni razlozi slabih ciklusa oplodnje.

Plesniva hrana korišćena na farm može dovesti do pojave i do 80% jalovih ovaca na prirodan i/ili indukovan ciklus

 

Mesto izvršenja laparoskopskog osemenjavanja:

           Optimalno je da se osemenjavanje radi u natkrivenom, izbetoniranom prostoru, zaklonjen od sunca, vetra i prašine. Ovce se privežu u čvrsta laparoskopska kolica sa točkovima. Optimalno je da je prostor izbetoniran kako bi se kolica slobodno kretala. Neophodna su dva ili tri mala boksa blizu radnog područja u koja će se sortirati ovce pre i posle semenjavanja. Potreban je pouzdan izvor stuje, sa napajanjem od 220 volti, kao i izvor svetlosti. Orijentaciono, potrebna je radna površina dvostruke garaže kao i jedan kuhinjski sto (ili dva ukoliko se uzima seme na farmi) i stolice.

Zaključak Laparoskopska inseminacija sa svežom ili zamrznutom spermom postalo je od suštinskog značaja i sastavni deo kontrolisanog uzgoja ovaca i koza i pružaju dragocene praktične mogućnosti da se poboljša efikasnost reprodukcije i genetski napredak. Molimo kontaktirajte Centar „"RAM GEN" za više informacija.

Rekordan broj živo-ojagnjenih jaganjaca je 7 (Hancko Đerđ, Kula, rase Safolk).

 

Primer uspešnosti primene laparoskopskog osemenjavanja u R. Srbiji: 9 ovaca - 19 jaganjaca (isti uzrast) (odgajivač Mićuka Milutinović, Selo Lojanice, opština Vladimirci)