Zamrzavanje semena

Zamrzavanje semena

Zamrzava se samo seme dobrog kvaliteta. Razblaženja se rade na temperaturi od 30°C - 34°C, sa pripremljenim rastvaračem za zamrzavanje (krioprotektantom). Najbolji uzorci semena se razblažuju 1+10. Razređeno seme se hladi u frižideru na 5°C u periodu od 1 ½ - 4 sata.

Radi pravilne evidencije vrši se identifikacija ovna, rase i datuma zamrzavanja pišu se na slamčici. Po jedna slamčica iz svake serije se odmrzne sutradan nakon zamrzavanja i vrši se procena kvaliteta rada. Neohodan je mikroskop sa kontrastom, opremljen sa grejnom pločom koja održava temperaturu od 37°C. Samo serije semena sa progresivnim motilitetom od najmanje 40% čuvaju se za VO. Test inkubacije, gde se odmrznuto seme čuva 2 - 4 sata u vodenom kupatilu na 37°C, može se koristiti kao dodatni test kvaliteta semena. Doze semena od 0,2 ml, sa dobrim motilitetom posle otapanja i sa najmanje 20 miliona živih progresivnih spermatozoida smatraju se optimalnom dozom za laparoskopsko osemenjavanje ovaca. Za cervikalno i vaginalno osemenjavanje neophodno je 150 do 200 miliona spermatozoida. Bez obzira na desetostuko povećanje broja spermatozoida u dozi, očekuje se 20 - 40% slabija koncepcija ovim tehnikama u odnosu na laparoskopsko osemenjavanje.

                              Automatski zamrzivač semena firme Planer (Velika Britanija)

 

Prednosti zamrznutog semena za odgajivače ovaca

           Prednosti upotrebe zamznutog semena su višestruke. Semenom jednog ovna može da se osemeni nekoliko stotina puta više ovaca. Nekoliko suvlasnika jednog skupog ovna mogu da se udruže i da u potpunosti iskoriste genetski potencijal elitnog ovna.      

Zamrznuta sperma je dobra sigurnost za ovna u smislu trajnog očuvanja genetskog materijala. Genetski napredak je bitan, ako ne i presudna karika ukoliko se želi da se ubrza produktivnost ovčarstva u Srbiji. Uzima se seme od ovnova koji imaju pozitivan progeni testa, na osnovu testiranja njihovog potomstva. Zbog toga se treba težiti na izbor ovnova proverenog kvaliteta.

Zamrznuto seme može se distribuirati širom zemlje kako bi mnogi odgajivači imali korist. Više se isplati kupovina semena od nekoliko vrhunskih ovnova nego da se novac uloži u jednog skupog ovna. VO program može da se slobodno planira, jer kvalitetno, provereno zamrznuto seme stoji na raspolaganju, pogodno za transport na daleke relacije. Odgajivači, vlasnici semena tačno znaju koliko doza semena im preostaje na raspolaganju.