Teksel

Zašto Teksel:

 • izuzetna mišićna razvijenost i gotovo odsustvo loja na trupa
 • akcenat na najkvalitetnije partije mesa
 • najbolja rasa za korekciji kvaliteta mesa 

 

CILj KORIŠĆENjA OVE RASE U CENTRU:

terminalni očevi za finalnu korekciju kvaliteta trupova plodnih i mlečnih rasa.

 

 Teksel rasa ovaca

(poznata i kao Tekselar, Teksels, poboljšani Teksel,...)

 

Istorija

Teksel ovce se gaje u zemljama oko Severnog mora vekovima. Ova rasa zvanično potiče sa ostrva Teksel početkom devetnaestog veka. Zbog oštrih i često sumornih uslova života, one su morale da razviju neprocenjive karakteristike. Stekle su mogućnost napretka uprkos kratkoj vegetaciji i često lošeg kvaliteta pašnjaka, što znači da su morali da postanu veoma efikasne u konverziju hrane, sa brzim porastom.

Originalni stari Teksel je verovatno kratkorepa sorta ovaca. Ograničen uvoz Linkolna i Leičester Longvula dovela su do ukrštanja sa Teksel ovcom sredinom 1800. Poreklom mala Teksel rasa razvila se u veliku i plodnu ovacu koja je postala popularna zbog dobro razvijenih mišića, bez izdvajanja naslaga loja. Karakteristike rase uspostavljene su rano, kroz niz lokalnih takmičenja na ostrvu. Akcenat je stavljen na proizvodnju snažne mišićave jagnjadi vrhunskog kvaliteta i apetita. Pošto je primarno tržište ove jagnjadi bila kontinentalna Evropa, gde je višak loja na odrescima oduvek bilo nepopularan, značajan napor je uložen kako bi se proizvela ovca koja ima nisku sklonost ka taloženju loja.

Pored njihovih prirodnih atributa (teške muskulature i bezmasnosti), morale su biti i pokretne, u stanju da pešače na veća rastojanja, da se same i lako jagnje.

Teksel rasa danas je bele boje bez vune na glavi i nogama. Rasa se odlikuje prepoznatljivo kratkim, širokim licem sa crnim nosem i široko postavljenim kratkim ušima sa skoro horizontalnim držanjem. Ove ovce imaju crne papke. Vuna je srednje klase bez crnih vlakana. Odrasle životinje daju 3.5 - 5.5 kg ošišanog runa. Teksel je postala dominantna i glavna rasa u Evropi. Danas ima skoro jednak udeo sa Safolkom na tržištu u Velikoj Britaniji. Rasa takođe dobija na popularnosti u Australiji i Novom Zelandu, jer su njihovi proizvodni sistemi počeli da daju prednost jagnjećem mesu nad vunom.

Teksel rasa pruža po nešto za svakoga!

Opis rase

Teksel je rasa koja je s pravom čuvena: visoko prilagodljiva rasa koja svuda može da ima svoj dom, rasa koja daje i uspešno se uklapa sa ostalim rasama da proizvede idealnu jagnjad, po zahtevima izbirljivog tržišta današnjice. Tekseli su,u stvari, omiljeni izbor proizvođača.

Teksel ovca ne traži posebnu ishranu da odgaji blizance - to dobro radi u oskudnoj vegetaciji brdskih regiona i prednjači u nizijama na boljim pašnjacima. Kad se ukrsti sa domaćim ovcama ona prenosi vrednu sposobnost konvezije biljne hrane na svoje potomke koja je neophodna za efikasnu proizvodnju jagnjetine bazirane na ishrani travom.

Proizvođači koji koriste Teksel ovnove brzo ostvare svoje zadate ciljeve: jagnjad brzo raste i prinos je procentualno viši na klanju, jagnjad su bez loja, čak i kada se kolju sa većom težinom.

Postoji mnogo različitih tipova Teksela širom Evrope i drugih kontinenata – Holandski, Engleski i Francuski tip. Svaki tip je razvijen da opstane u svom okruženju. Britanski Teksel je srednja ovca sa dugim pravougaonim telom, dobro proporcionalan na nivou leđa, srednje koštane strukture. Teksel ima izraženu razvijenost mišića i duge slabine sa jedinstveno malo masti koja je poreklom od originalnog Teksela. Engleske Teksel ovce imaju tendenciju da budu više, dok Holandski Teksel ima vrlo kratke noge i teške mišiće. Nekim Britanskim izvornim i Australijskim mesnatim rasam ovaca ubačeni su geni Teksela da bi povećali mišićavost i bezmasnost. Sve Teksel ovce imaju jedno zajedničko:

Izuzetnu mišićnu razvijenost i gotovo odsustvo loja!!!

 

            Teksel je dobro razvijen, ravnomernih proporcija, teških mišića, izdržljiv, čvrst, poslušan, čvrstih nogu i otporan na Skrejpi. Teksel je ovca za meso.

Ovce su racionalne i dokazano je da postižu izuzetne rezultate na paši kao osnovnom sistemu uzgoja. Teksel je srednja ovca gde ženke teže 61 - 82 kg. One su lake za održavanje.

Jagnjad su čuvena po energičnosti na rođenju, sa velikom voljom da prežive. Rasa je umereno plodna, sa 1,7 jagnjadi po ovci. Zbog prilagodljivosti rase i odličnog kvaliteta trupa, koje se primeti na prvom ukrštenom potomstva, Teksel ovnovi su postali omiljeni izbor roizvođača. Promene i razvojni potencijal Teksel ovaca u posledljim decenijama je ogroman. Unosom Borola gena plodnih ovaca, ostvarena je plodnost od 220%.

Popularnost

Teksel je postala dominantna i terminala rasa u Evropi. Danas ima gotovo podjednak udeo na tržištu sa Safolkom u Ujedinjenom Kraljevstvu i to je postigla veoma brzo. Rasa takođe dobija na popularnosti u Australiji i Novom Zelandu jer su se njihovi proizvodni sistemi usemerili na jagnjeće meso. Slični trendovi su i u severnoj Americi.

            Najistaknutija karakteristika Teksela je njegova izuzetna mišićna razvijenost i bezmasnost. Rezultati istraživanja iz Klai centra i Univerziteta u Viskonsinu ukazuju da Teksel jagnjad obično imaju 6 - 10% prednosti u razvoju mišića slabina - u odnosu na jagnjad američkog Safolka. Teksel jagnjad takođe pokazuju prednost u punoći butova, a polutke imaju ukupno manje masti, posebno na preseku. Ovo je značajno u tome što lojne naslage sa nogu je mnogo teže ručno ukloniti nego potkožne naslage ili naslage na unutrašnjim organima. Zanimljivo je da su u ogledima Teksel jagnjad rasla nešto sporije nego Safolk, ali je njihova efikasnost hranjenja je bila bolja. U proceni odnosa Teksel muških jagnjadi i Safolk muških jagnjadi, Tekselu je potrebno oko 15% manje hrane da proizvede 60% ukupnog prirasta.

Za odgajivača rase i komercijalnog proizvođača, Teksel nudi jasne prednosti. Teksel ovnovi i ovce dosledno proizvode ranostasnu jagnjad sa vrhunskim kvalitetom i teškim trupovima. Ukoliko se koriste kao terminalni ovnovi, meso Teksela će postići vrhunske cene, što rezultira pogodnost za komercijalne proizvođače ove rase.

Karakteristike rase

Teksel domaćim ovcama daje prednost u:

 1. Zahtevaju manje kg suve materije za svaki kilogram telesne težine
 2. Minimalna pojava metaboličkih bolesti
 3. Odlične majčinske osobine
 4. Jak materinski instinkt
 5. Dobar tragač za hranom (pašna ovca), sa odličnom efikasnom konverzijom hrane
 6. Teška ovca, prilagodljiva na različitu hranu i klimatske uslove
 7. Lako rukovanje
 8. Dobar temperament
 9. Velika količina vune
 10. Bez zapetljanih delova vune

 

Glava

Glava je bez rogova. Teksel ima široko belo lice sa ravnom glavom, njuška široka sa crnim nozdrvama i kapcima. Dužina glave je približno jedan i put njene širine. Glavu treba da pokriva kratka bela dlaka dok vuna pravi liniju koja počinje iza ušiju.

Tekseli treba da imaju duboku liniju vilice, zubi treba pravilno da ispunjavaju vilicu i desni. Čak i kad postavite vilicu sa zubima da se lepo spoje imaju širok podlogu čvrstog zagrižaja. Zubi jagnjadi postavljeni su unazad i iza desni gornje vilice. Izbegavajte ovce sa podgrizom i nadgrizom.

Uši su srednje dužine, bele i čvrste, dobro zaštićene dlakom. Crne tačke su prihvatljive, ali ne i braon mrlje/tačke.

Izbegavajte veoma veliku glavu, roze, belog ili sivog nosa u ovaca (dobijaju bele i meke papke) kao i braon dlake.

Vrat

Mišićav, srednje dužine kod ovnova, spušta se na ramen.

Ramena

Lopatice treba da budu nešto niže od kičme i nagnuta, da nesmetano radi bez preteranog pokreta pri hodanju. Tekselima ramena treba da budu ravna na vrhu, da se ne šire od grudnog koša. Treba izbegavati oštra i mekana ramena.

Leđa

Široka, duga i ravna, sa dobro zaobljenim rebrima. Široko telo nastavlja se preko rebara do ramena.    

Zadnje četvrti i slabine

Slabine treba da su jake široke, duboke, četvrtaste sa mišićnim produžecima do skočnog zgloba i oble sa zadnje strane noge. Slabine treba da su široke i dobro mišićave zadržavajući svoju širinu prema ramenima. But ne sme biti u vidu slova V, već U, da linija ne pada naglo od buta ka repu. Područje između poslednjeg rebra ovce i korena repa treba da bude dugačako i široko koliko je moguće uz duboke bezmasne mišiće. Ovo daje izgled šunke/butova u vidu fudbalske lopte i predstavnja najvredniji deo trupa. Izbegavajte mekanu oblasti oko korena repa ovo je znak debljine, ne mišićavosti.

Noge i papci

Noge kod Teksela treba da budu sposobne da nose mišićavo telo. Treba da budu prekrivene belom dlakom. Zadnje noge treba da su dobro zaobljene od skočnog zgloba, bez vune ispod kolena. Crne i braon pege su nepoželjna osobina.

Papci treba da su čvrsti, crni i direktno da naležu na tlo.

Treba izbegavati: meka došaplja, krive skočne zglobove, krive prednje noge, bele papke jer su mekši, osetljiviji; previše braon dlaka. 

Dužina tela

Dužina tela treba da je uravnotežena sa nivoom leđa i dobro zaobljenim rebrima. Duga uska tela, nalik cevima, treba izbegavati.

Temperament

Teksel ovca ima odličan temperament. One su mirne, lako se sa njima radi, i radoznale su prirode.

Prirast i veličina

Zbog dobrog prinosa mleka Teksel ovaca i rasne sposobnosti za brz rast, jagnjad mogu sticati, u proseku, 250 grama dnevno. Pri odbijanju (sa 12 nedelja) prosečna težina jagnjadi je 25 kg, a njihova konačna težina na klanju (sa 24 nedelje) je 44 kg, u proseku. Teksel jagnjad su jaka i aktivna, rođena sa ciljem da opstane. Veoma je visoka stopa preživljavanja od ultrazvučnog pregleda nadalje. Tolerantniji su na unutrašnje parazite o drugih rasa. Veoma su izdržljivi i prilagodljivi u ekstremnim klimatskim uslovima i oskudnoj Jaganjci su veoma inteligentni i prijateljski raspoloženi. Veoma su mišićavi u ranom uzrastu. Veće proporcije mogu naslediti od majki, kod ranog odbijanja. Prednje i zadnje noge su bez vune, kao čarape.                                                      

 

Prednosti majke

Dužina sezone parenja zrelih Teksel ovaca je skoro 5 meseci. Ulazi u estrus prvi put sa oko 7 meseci starosti. Od značaja je ukupna godišnja proizvodnja jagnjadi po ovci, koja predstavlja kombinaciju efekta oplodnje i frekvencije jagnjenja. Selekcijom ostvarena je povećanjem plodnosti. Teksel ovce su odlične majke i pružaju visoku proizvodnju mleka za svoju jagnjad.

 

 Tekselov kvalitet mesa koji možete probati 

 • Visok radman
 • Akcenat na najkvalitetnijim porcijama mesa (leđa, but)
 • Odličan odnos mesa i kostiju
 • Manje otpada kod prerade
 • Meso je jedinstvenog ukusa
 • Sočno meso i dobre teksture
 • Meso ne ostavlja mastan ukus u ustima
 • Potrebno je manje vremena za kuvanje
 • Zadovoljava potražnju potošača
 • Traže ga mesari i supermarketi
 • Dosledno visok kvalitet proizvoda

 

Prevod sa engleskog jezika: Zorica Milovanović, mart 2013. godine

 

REFERENCE

British Sheep and Wool, British Wool Marketing Board, Oak Mills, Station Rd., Clayton, Bradford. 112 pp. Mason, I.L. 1996. A World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties. Fourth Edition. C.A.B International. 273 pp. Dr. Gary Onan, Animal & Food Science Department, University of Wisconsin - River Falls, River Falls WI Oklahoma State University Animal Science Department - http://www.ansi.okstate.edu/breeds/sheep/texel/

 

 

Teksel jaganjci su krupniji na rođenju, tek rođeni teksel u donosu na IDF jagnje (foto M. Stanković, Obrovac).

 

Teksel melezi od domaće ovce (levo) i britanskog teksela (Tough Guy) i njena dva jagnjeta levo - sa 4,5 meseca sa 49 i 52 kg. Odlikuju se krupnim formatom i visokim prirastom (foto A. Milovanović).

 

Teksel melezi domaće ovce i britanskog teksela - 16 meseci kasnije (foto A. Milovanović).

Šilježica - melez texel i virtemberg ovce oko 90 kg, na stolu za laparoskospo osemenjavanje (Aranđelovac, 2018)