Safolk
Zašto Safolk (engleski tip):
- idealna terminalna rasa (za meleženje), odlične konverzije i izuzetno krupnog trupa;
- odlična prilagodljivost na razne uslove gajenja ali daje najbolji odgovor u intenzivnom držanju;
- Safolk jagnjad rastu brže nego jagnjad bilo koje druge rase!!!
CILj KORIŠĆENjA OVE RASE U CENTRU:
obezbeđuje najbrži prirast i izuzetnu konformaciju trupa u svim kombinacijama meleženja, odlična konverzija hrane.
Safolk rasa ovaca, na žalost, sporo se probija na naše tržište i još nije našla čvrsto tlo kod naših farmama ali postepeno osvaja. Razlog, sa jedne strane, jeste predrasude u vezi "crnih ovaca" koja je povukla negativno obeležje slabije tovnosti od strane cigaje ovaca, ali je, u osnovi, generalno nepoznavanje superiornosti rasnih osobina ove rase od strane odgajivača, nemogućnost nabavke u većim količinama (udaljenost V. Britanije kao izvora elitne genetike za ovu rasu) i izbegavanje meleženja usled programa subvencionisanja čiste rase. Takođe, problem je neprilagođenost tržišta za ovce/jaganjce velikog formata - jaganjci su eksplozivnog porasta, izuzetno mišićavog trupa, sa primercima koji postižu 50 kg meseci već sa 3 meseca. Iskustva nam kazuju da klaničari, nakon prvog iskustva obrade trupa, redovno se vraćaju se kod safolk odgajivača.
Bilo kako bilo, ova rasa se smatra standardom za tovnu rasu, odnosno, smatra se najpoželjnijom terminalnom rasom na svetu.
Kao ovca u čistoj rasi traži profesionalnog odgajivača, otvoren prostor, obilje zelene hrane, pažnju na jagnjenju (melezimo ih samo sa ovcama krupnog okvira), ali sve to višestruko vraća.
Istorija Safolk rase ovaca
Safolk je evoluirao parenjem sa Norfolk Horn ovcom i Sautdaun ovnom. Ove ovce su poznate kao Sautdaun Norfolks, ili pod lokalnim imenom "Crno lice."
Prvi put su registrovane 1797. godine kada je u svom "Opštem pregledu poljoprivrede u zemlji Safolka" Artur Mlađi izjavio: "Ovo bi trebalo da se zove Safolk rasa, ovčetina ima vrhunsku teksturu, ukus, količinu i boju mesa."
Prva Safolk ovca prikazana je na izložbi u Safolku 1859. Prva matična knjiga objavljena je 1887. godine. Ona je obuhvatala 46 stada, između 50 i 1.100 ovaca, u proseku sa 314 ovaca. Najstarije stado zasnovano je 1810. godine.
Safolk se razvio u okviru rotacionog sistema zemljoradnje u istočnoj Engleskoj, oslanjajući se na prehranu travom ili detelinom u leto. Posle odbijanja, ovce su mogle da se puste na slane močvare i strništa. Šveđani su ih hranili repom koju su pasle u zimu za vreme vrlo intenzivnog sistema rada na vlažnom području. Jagnjenje je bilo u februaru ili martu na livadama koje su bile oivičene plotom ili na otvorenom prostoru okruženim pletenom ogradom.
Rasa se brzo širila, a prvo stado je preneto u Irsku 1891., potom u Škotsku 1895. i u Vels 1901. godine. Od najranijih dana ovce su se izvozile širom sveta, u Austriju, Francusku, Nemačku, Švajcarsu, Rusiju, Severnu i Južnu Ameriku i Britanske kolonije.
Prvobitno poznata kao ,,proizvođač ovčetineʼʼ, rasa se razvila tokom godina kako bi odgovarala zahtevima potrošača. Safolk se sada može naći u celom svetu u zemljama gde se proizvodi ovčetina. One su priznate kao vodeća terminalna rasa (mužijak se koristi za dobijanje jaganjaca radi proizvodnje mesa) na Britanskom ostrvu. U Sjedinjenim Državama, oni su daleko najpopularnija čista rasa ovaca i čini više od pedeset procenata čistokrvnih ovaca koje su registrovane.
Izuzetne osobine:
Adaptacija |
|
Otpornost na parazite |
|
Plodnost |
|
Lakoća jagnjenja |
|
Idealna ukrštanja |
|
Ranostasnost |
|
Kvalitet trupa |
|
Safolk vuna |
|
Osobine Safolka
Zreli Safolk ovnovi teže, u rasponu, od 113-159 kg, ovca varira u težini od 81-113 kg.
Safolk je efikasan konvertor trave u kvalitetno meso finih vlakana. Efikasnost se ogleda u dužini i dimenziji tela. To je tip tela koje je robustno, zravo i dugovečno, sa efikasnom konverzijom hrane pod različitim uslovima, kao i jednostavnost nege i lakoće jagnjenja. Ovnovi bi trebali da budu mišićavi, dobro dimenzionisani i dobro proporcionalni. Ovce treba da budu ženstvene, većih dimenzija i nežnog izgleda. I ovnovi i ovce treba da budu i strukturno i reproduktivno dobri i estetski privlačni.
Rasa Safolk je za komercijalne farmere put ka profitu. Farmeri pedigriranih Safolk ovaca poseduju zavidnu popularnost zbog ove rase. Nijedna druga rasa ne proizvodi jagnjad tako doslednog kvaliteta. Safolk jagnjad rastu brže nego jagnjad bilo koje druge rase. Proizvođači jagnjetine namenski održavaju ovu osobinu kao bi tržištu mogli da ponude jagnjetinu i za uskrs i u proleće. Jaganjci mogu da pristignu za tržište i sa 10 nedelja odgojem na kvalitetnoj travi.
Dob pri jagnjenju |
Broj ojagnjenih jaganjaca |
Opseg |
Prvo jagnjenje |
1,58 |
1,3 - 1,8 |
Zrele ovce |
1,7171 |
1,5 - 1,9 |
Broj jaganjaca |
Prvo jagnjenje |
Zrele ovce |
jedno |
5,2 kg |
5,6 kg |
blizanci |
4,2 kg |
4,7 kg |
trojke |
3,7 kg |
4,0 kg |
Prirast može znatno da varira, u zavisnosti od proizvodnog sistema, vreme jagnjenja, intenziteta ishrane i finiširanja. Ženska jagnjad dostižu 90-92% telesne mase muškog jagnjeta. Ukrštanjem Safolk jagnjadi lako je postići 40kg težine za 15-16 nedelja sa idealnih 3 mm debljine loja na leđima.
Dani |
Težina/gledanje |
Opseg |
56 (8 nedelja) |
32,6 kg |
25 kg do 41,3 kg |
147 (21 nedelja) |
70,5 kg |
47 kg do 88,1 kg |
147 (leđni mišić) |
35 mm |
29 mm do 46,8 mm |
147 (potkožna loj) |
4,31 mm |
1,5 mm do 8mm |
Melez safolk otac sa majkom virtemberg: 28 dana - 22 kg
Prevod sa engleskog jezika: Zorica Milovanović, mart 2013. godine