Cenovnik

Cenovnik usluga centra za VO i ET

 

Predgovor:

Politika Centra jeste da cenama stimuliše farmere da se u jednom danu organizuje što veći broj osemenjavanja, odnosno, da se tzv. „hobi“ farmeri ili želja za osemenjavanjem malog broja ovaca destimuliše.

Ponuđenim cenovnikom predviđeno je da farmeri mogu da ostvare znatne popuste putem aktivnog udruživanja, gde se, npr. 2 - 3 susedne farme, udruženja, asocijacije ili opštine pojavljuju kao korisnici usluga, a sve u cilju racionalnog korišćenja raspoloživih resursa, ljudi, vremena kao i bolje razmene iskustva.

S obzirom da smo jedan od retkih centara u Evropi, sigurno jedini u krugu od 300 km, molimo Vas za sugestije o prihvatljivosti ponuđenih cena u prvoj godini rada Centra. U slučaju mogućnosti realizacije nekih od projekata, uspostavljanja partnerskih odnosa, sufinansiranja naših budućih planova koji bi na neki način olakšali funkcionisanje centra, cene bi se mogle korigovati i postati povoljnije po krajnjeg korisnika usluga. Trenutno, navedene cene su temelj za kvalitetan, odgovoran i profesionalan rad, koje će omogućiti proširenje genetske baze novim uvozima, novim rasama, i pružiti zadovoljstvo farmeru dobijenim rezultatima, sve u cilju ostvarenja zajedničkog cilja: dati doprinos u uzdizanju Srbije koja je nezasluženo potisnuta na margine civilizacije, vraćanje sjaja jednoj lepoj poljoprivrednoj zemlji putem maksimalnog intenziviranja proizvodnje u ovom segmentu stočarstva. Znanja i potencijala za ovaj iskorak u Srbiji još uvek ima.

Bitno je napomenuti da je na pomolu rešenje za organizovan otkup što većih količina kvalitetnog, zrelog ovčijeg mesa, pogodnog za preradu. Iz tog razloga akcenat Centra je na proizvodnji intenzivnih, racionalnih, plodnih, kombinovanih i krupnih rasa, sa brzim prirastom i kvalitetnim mišićnim masama.

Drugi, vrlo bitan pravac biće usmeren ka rasama za proizvodnju mleka.

Zahvaljujemo na razumevanju, saradnji i u zdravlju se videli.

 

 

 

Cenovnik osemenjavanje ovaca i koza

S obzirom na otežano snabdevanje tržišta Foligonom kao trenutno jedino dostupnog preparata SŽK, njegovim skokom cena (slično stanje je i sa hormonskim pesarijama-sunđerima), cena kompletnog programa osemenjavanja je, do daljneg, fiksirana na 20€ po sinhronizovanoj i osemenjenoj ovci (za više od 20 grla) za farme koje se nalaze ne dalje od 50 km od centra (Futog/Novi Sad). Za manji broj grla predviđa se dopuna cene troškovima puta (3 dolaska na farmu-aplikacija sunđera, vađenje sunđera sa aplikacijom foligona i 3. dolazak radi samog postupka osemenjavanja ovaca), kao i za farme koje su udaljenije od 50 km. Osemenjavanje većeg broja ovaca  (preko 50 ovaca) omogućava popust.

Dole navedeni cenovnik će se primenjivati nakon "normalizacije" tržišta. 

 1. Sinhronizacija ovaca/koza iznosi 1.500 dinara po grlu (550 i.j. SŽK i 30 miligramski progesteronski sunđeri). Ukoliko Centar sprovodi i pripremu ovaca na terenu (stavljanje sunđera, vađenje sunđera i aplikacija hormona), minimalni broj grla za izlazak je 10 ovaca i iznosi 800 dinara po ovci, odnosno, 900 dinara po kozi. Za manji broj preporučujemo da sami izvršite sinhronizaciju ovaca/koza. Za dogovor oko sinhronizacije, nazovite centar.  
 2. Cervikalno osemenjavanje svežim semenom se praktikuje samo kod koza. Kod ovaca radi se isključivo laparoskopsko osemenjavanje jer se ovom tehnikom obezbeđuje minimalno 20% bolji uspeh.
 3. Laparaskopsko osemenjavanje ovaca, odnosno, cervikalno kod koza, uključujući rad na sinhronizaciju i cenu semena poreklom iz našeg centra iznosi:
 • Od 5-10 ovaca/koza 3.000 dinara
 • Od 11-50 ovaca/koza 2.200 dinara
 • Od 51-200 ovaca/koza 1.700 dinara
 • Preko 200 ovaca/koza 1.500 dinara
 1. Postupak osemenjavanja sa semenom koje nije iz našeg centra:
 • Od 5-10 ovaca/koza 2.000 dinara
 • Od 11-25 ovaca/koza 1.800 dinara
 • Od 26-50 ovaca/koza 1.500 dinara
 • Od 51-75 ovaca/koza 1.300 dinara
 • Od 76-150 ovaca/koza 1.100 dinara
 • Od 151-200 ovaca/koza 800 dinara
 • Od 200 i više ovaca/koza 500 dinara
 1. Ukoliko kupujete doze semena iz centra, cena iznosi 800 dinara do 20 doza. Za veća potraživanja obezbeđen je znatan popust.
 2. Uzimanje semena od ovna koji je u vlasništvu farme, kontrola kvaliteta semena, razređivanje i priprema za osemenjavanje iznosi 4.000 dinara po ovnu.
 3. Prevoz se naplaćuje za relacije dalje od 60 km od Centra i to ukoliko se osemenjavanje sprovodi na manje od 25 ovaca po ceni od 50 eura. Ukoliko se organizuju dva do tri farmera kako bi imala preko 25 ovaca za osemenjavanje, popust na osemenjavanje iznosi 10% i put se ne naplaćuje.
 4. Organizovanje osemenjavanja na više mesta preko udruženja stimulisano je sa 15% popusta, za osemenjavanja preko 50 ovaca/dan.

Kalkulacija efikasnosti-opravdanosti investicije: Očekuje se da se u krajnjem zbiru dobije jedno jagnje po servisiranoj ovci (uz plodnost od 60-70% i bližnjenje od 30-40%). Svi troškovi po dobijenom jagnjetu, odnosno svi troškovi po ovci, u zavisnosti od broja grla, minimalno mogu da iznose 1.500 dinara (+10 do 15% pusta za udruženja kao tzv. stimulativna cena, za veći broj osemenjavanja), a maskimalno 3.700 dinara (tzv., destimulativna cena za mali broj osemenjavanja, sa eventualnim troškovima prevoza u slučaju daljih relacija).

Ukoliko se pojedinci ili više odgajivača udruži u zajedničkoj nabavavci i upotrebi priplodnjaka koji će biti smešten u centru, obezbediće se posebne pogodnosti u daljem radu.

 

Troškovi proizvodnje i presađivanja embriona

(embrio tranfer)

Cena celokupnog postupka proizvodnje i presađivanja embriona od Vaših ovaca donora iznosi 500 eura po donoru. Tu su uključeni svi troškovi hormonalne pripreme za ovce donore i recipijente, osemenjavanje, dolazak i operativni postupak ispiranja i presađivanja embriona. Očekuje se da se dobije oko 6 jaganjaca iz ove procedure, što bi iznosilo oko 100 eura po jagnjetu.

Minimalan broj ovaca za ovu proceduru je 3 donor ovce, za koje treba pripremiti 15 - 20 ovaca recipijenata koje će prihvatiti embrion (odnos donora i recipijenata 1:6). Obezbeđen je popust od 10% u slučaju pripreme 7 i više donor ovaca.

Ukoliko kupujete embrione od naših ovaca (uvozne ovce rase Ile de France, Suffolk, osemenjene uvoznim ovnovima), cena uspešno presađenog embriona iznosi 200 eura. Potrebno je potraživanje od barem 5 embriona.

Kalkulacija efikasnosti-opravdanosti investicije (primer): Kupite ovce slabe genetske vrednosti (prosečna cena 100 eura × 100 ovaca = 10.000 eura), koje će poslužiti kao primaoci embriona-recipijenti. Nabavite barem 5 ovaca donora (npr. rase Ile de France, cena 200 eura/ovci × 5 ovaca = 1.000 eura), na kojima primenjujete postupak ispiranja embriona. Semena možete koristiti iz našeg Centra radi raznovrsnije genetike. Od 5 ovaca godišnje može se proizvesti 100 jaganjaca vrhunske klase rase Ile de France koje će potpuno zameniti stado ovaca slabije genetske vrednosti u narednih 2 - 3 godine, za šta je potrebno 5 - 6 ciklusa ispiranja. Sa 10 donora, kroz 3 ciklusa ispiranja dobilo bi se 100 jaganjaca rase Ile de France i celokupan postupak zamene stada bio bi okončan za 2 godine. Dakle, postupak je još brži, a skuplji je samo za još 5 donora rase Ile de France (oko 1.000 eura).

Prosečna cena embriotransfer postupka iznosi oko 100 eura po dobijenom jagnjetu, dok je njihova tržišna cena u proseku dvostuko viša u odnosu na cenu kupljenih ovaca recipijenata. Time po ceni početnog ulaganja u ovce recipijente dobijete kompletno novo stado ali onog genetskog sastava kojeg želite (u šali rečeno: menjate „fiću“ za „mercedesa“, bez dodatnih troškova). Prodajom ovaca recipijenata po klaničnoj ceni dobili ste kompletno novo stado druge rase, po ceni za nabavke istih recipijenata, dakle, osnovnoj klaničnoj tržišnoj vrednosti. Takođe, zavisno od Nacionalnog odgajivačkog programa, istovremeno možete postati korisnik podsticajnih mera koje ne bi mogli koristiti sa rasama slabe genetske vrednosti ili umeleženim ovcama koje su Vam koristile kao recipijenti.

Dinamika zamene rase: omogućena je zamena od 30% ovaca u svakom ciklusu presađivanja embriona (minimalni uspeh od 60% presađenih embriona, 50% su muški jaganjci). Za 8 nedelja postupak presađivanja se kod nesjagnjenih ovaca ponavlja. Godišnje se 60 do 70% ovaca recipijenata može zameniti ženkama vrhunskog kvaliteta. Ostatak čine muška populacija jaganjaca koji često imaju i veću cenu od ženskih jedinki.

Za dodatne informacije o ceni embriotransfera, zamrzavanju semena od vaših ovnova, njihovom čuvanju, uvozu, zamrzavanju embriona, kontroli plodnosti ovna, kontrole sjagnjenosti i dr., pogledajte naš cenovnik ili kontaktirajte centar.